Δείτε το trailer


Η κατάκτηση του διαστήματος

Αποστολή στο Μέλλον

Φωτογραφίες

Εισαγωγή της έκθεσης

Η έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή σε ιστορικές αποστολές, επανδρωμένες και μη, πριν μας εισάγει στις νέες ιδέες και τεχνολογίες των μελλοντικών εξερευνήσεων.
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

 

 

Ανελκυστήρας διαστήματος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Ο Δρ. Μαrk Garlick – εικονογράφος και αστροφυσικός- δημιούργησε αυτό το σεληνιακό τοπίο όπου απεικονίζεται ένας ανελκυστήρας διαστήματος που προσεδαφίζεται σε ένα σταθμό στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο και μια μπουλντόζα που σκάβει προς αναζήτηση ηλίου-3. Αυτές είναι μερικές από τις συναρπαστικές τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση.
© AMNH\Mark Garlick

 

 

 

 

Το χρυσό σκιάδιο του Αστροναύτη

Ένας από τους κινδύνους της Σελήνης είναι ο Ήλιος – ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την αφιλτράριστη ηλιακή ακτινοβολία του. Όλο το πλήρωμα του Apollo 12 που πάτησε στο φεγγάρι φορούσε αυτές τις επίχρυσες μάσκες για να προστατευτεί από τον Ήλιο και τη θερμότητά του. Τα κράνη και τα παρμπρίζ του μέλλοντος και το υλικό από το οποίο θα αποτελούνται, πιθανώς να χρειάζονται  την ίδια επίστρωση.
 © AMNH\D. Finnin

 

 

 

Από τη Γη στη Σελήνη

Το βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» του 1865 ίσως αποτελεί την πιο γνωστή ιστορία επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Γραμμένο έναν ολόκληρο αιώνα πριν πατήσουν οι άνθρωποι στη Σελήνη, περιέχει λαμπρές επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια. Σύμφωνα με την υπόθεση του βιβλίου, το μικρό διαστημόπλοιο ονόματι Columbiad εκτοξεύεται από ένα τεράστιο κανόνι στη Γη. To βελούδινο εσωτερικό του, όπως το φαντάστηκε ο Βερν μαζί με τους σκύλους συνταξιδιώτες, απεικονίζεται εδώ.
© AMNH\D. Finnin

 

 

Κάψουλα Vostok

Στις 12 Απριλίου 1961, ο πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και νυν αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Πετώντας με ένα απλό διαστημόπλοιο, το Vostok 1, ο Γκαγκάριν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη που διήρκεσε 108 λεπτά. «Βλέπω τη Γη!», μας είπε από το διάστημα, «είναι πανέμορφη.»
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

 

 

 

 

Sputnik

Μεταδίδοντας τα «μπιπ» που έμειναν στην ιστορία, από τις τέσσερις κεραίες επικοινωνίας του, ο Σοβιετικός δορυφόρος Sputnik 1  ταξίδεψε στο διάστημα για τρεις μήνες και ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφοντας επιστημονικές μετρήσεις από το διάστημα. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε την πυκνότητα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, συμπεριλαμβανομένης της ιονόσφαιρας, ενώ μέτρησε και την κατανομή των ραδιοσημάτων.
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

 

Mars rover: Διαστημικό ρόβερ στον Άρη

Το 2004 δύο πανομοιότυπα διαστημικά ρόβερ της ΝΑSΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες, υπολογιστές και εξειδικευμένες επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ Spirit και Opportunity άλλαξαν ριζικά όσα ξέραμε για τον Άρη, καθώς επιβεβαίωσαν ότι στον πλανήτη υπήρχε κάποτε νερό υγρής μορφής. Το 2011 το Opportunity ανακάλυψε πέτρωμα που περιείχε ψευδάργυρο και βρώμιο. Στη Γη τέτοια στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάποτε  έρεε ζεστό νερό μέσα από το πέτρωμα. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει το υδάτινο παρελθόν του Άρη.
© AMNH\D. Finnin

 

 

Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ηubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, που είχε σχεδιαστεί με στόχο να αναβαθμιστεί ενώ βρισκόταν στο διάστημα, διαθέτει εξαρτήματα παρόμοια με χειρολαβές που επιτρέπουν στους αστροναύτες να εκτελούν εργασίες συντήρησης. Αυτό το διόραμα αναπαριστά μια  πολύ σημαντική στιγμή του 2009, όταν ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε τη νέα Wide Field 3 φωτογραφική μηχανή, η οποία πλέον καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες του Ηubble.
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

Κατοικία στη Σελήνη της Bigelow

Φτιαγμένο με τοίχους από ενισχυμένο ύφασμα, το μοντέλο σκάφους που μπορεί να επεκταθεί –εδώ σε κλίμακα ένα προς τρία- της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Bigelow Aerospace, μπορεί κάποια μέρα να αποτελέσει το σπίτι αστροναυτών στη Σελήνη.
© AMNH\D. Finnin

 

 

 

 

 

Διαδραστικό τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο

Όπως όλα τα τηλεσκόπια με υγρό κάτοπτρο, το μοντέλο αυτό αποτελείται από ένα κάτοπτρο που σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού υγρού που περιστρέφεται αργά σε σταθερή ταχύτητα. Το τηλεσκόπιο αντανακλά και στέλνει το φως προς ένα στόχο, σχηματίζοντας μια εικόνα.
© AMNH\D. Finnin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανελκυστήρας διαστήματος

Αν οι άνθρωποι δημιουργούσαν μια βάση στη Σελήνη, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφέρονται υλικά από και προς τη Σελήνη. Ένας ανελκυστήρας διαστήματος που θα μεταφέρει τους ανθρώπους σε ένα διαστημικό σταθμό  απ’ όπου θα μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στη Γη, θα έκανε το ταξίδι ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό.
© AMNH\D. Finnin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιήγηση στον Άρη

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης «Περιήγηση στον Άρη». Ο Mars Explorer δίνει  στους επισκέπτες μια  πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

 

 

Περιήγηση στον Άρη

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την πιθανή ζωή στον Άρη στην ενότητα της έκθεσης «Περιήγηση στον Άρη». Ο Mars Explorer δίνει  στους επισκέπτες μια  πρώτη αίσθηση σχετικά με το τοπίο του Άρη μέσω ενός διαδραστικού προσομοιωτή πτήσης.
© AMNH\R. Mickens

 

 

 

 

 

Mars Explorer

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες με τον Mars Explorer, μια διαδραστική κονσόλα που κάνει το ντεμπούτο της σε αυτήν την έκθεση.
© AMNH\D. Finnin

 

 

 

 

Διαδραστικό τραπέζι       

Ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για πολλούς χρήστες δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν την κρύα, λεπτή επιφάνεια του Άρη σε έναν πιο κατοικίσιμο και «γήινο» πλανήτη. Με τη βοήθεια ενός τραπεζιού πολυαφής, οι επισκέπτες συνεργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες ατμόσφαιρας στον πλανήτη, συγκρούοντας αστεροειδείς, για να απελευθερώσουν παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που θα ενισχύσει το στρώμα της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια δημιουργούν τη βιόσφαιρα μαζί με διάφορες μορφές ζωής, όπως φύκια και αειθαλή φυτά.     
© AMNH\D. Finnin

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Η έκθεση έχει ολοκληρωθεί. Για τις τρέχουσες εκθέσεις του «Ελληνικού Κόσμου» μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

 

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Τηλ: 212 254 0000
Φαξ: 212 254 0123
Επικοινωνία : hellenic-cosmos@ime.gr
Ιστοσελίδα: www.hellenic-cosmos.gr

Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται επίσης σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 212 254 0100
http://school.hellenic-cosmos.gr/